Тернопільський навчально-виховний комплекс
"Школа-ліцей №6 ім. Н.Яремчука"

Архів публікацій

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Учнівський проєкт, виконаний на уроці рідної мови «Україна – країна вільних людей»

Учнівський проєкт, виконаний на уроці рідної мови « Україна – країна вільних людей»

Учні 10-ЛФ класу дуже свідомо відреагували і висвітлили свої думки у статтях на тему ,,Найактуальніша тема нашого часу”. Звичайно,  тема війни є найболючішою і найзатребуванішою. Це погляд наших дітей на світову проблему. Віримо у нашу Перемогу, віримо у наше молоде покоління і щасливе майбутнє! Все буде Україна!

Не моя війна

У ці дні найбільш актуальною темою у ЗМІ та світовому суспільстві, на жаль, є війна. Ця страшна хвороба, яка вражає всіх без винятку та забирає сотні, тисячі життів. Але попри ненависть, страх, лють і біль існує ще й така виразна риса, як людяність. Саме про неї я хочу пороздумувати.

Хтось скаже, що під час війни людяності не місце в наших серцях. Частково я поділяю думку цих людей. Події, які зараз відбуваються, розлучили мене зі всім, що було для мене дороге: з сім’єю, друзями та рідним домом. Часом здається, що  тону в безмежній ненависті, я бажаю, щоб всі, хто винен у цьому, померли в страшних муках! Але є той, хто повертає мене в здоровий глузд. Це мій тато. Відколи він пішов на навчання у військову частину, я не почула від нього жодного слова, у якому була б злість чи ненависть. Татко, як і завжди, заспокоює мене і каже, що в нього є зброя для захисту нашої землі. Саме так, ЗАХИСТУ, а не вбивства. І це не єдина людина, яку можна привести в приклад. Солдати на передовій, які проявляють милосердя до полонених, жителі міст, що дуже сильно постраждали від обстрілів, які дякують Богу за те, що просто вижили і думають не про те, як вбити своїх ненависників, а про те, як допомогти ЗСУ і як відбудувати свій дім. Всі вони люди з великої букви.

Не варто піддаватися на провокації ворога і боротися проти нього його ж методами і зброєю. Щоб перемогти це зло в людській подобі, нам варто згадати, що українці завжди були його антонімом – добром. Згадаймо також слова нашого гімну: “Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці, запануєм і ми, браття, у своїй сторонці!”.

Отже, людяність – це те, що зараз потрібно в собі плекати, щоб не уподібнюватися ворогам і разом йти в світле вільне майбутнє.

Олеся Іваськів, учениця 10-ЛФ класу.

 

Україна – країна вільних людей

Більше місяця в моєму домі хазяйнують чужі люди. Вони трощать, псують, б’ють все, що є моїм.  Вони прийшли, виламали двері і сказали, що мене потрібно рятувати. Вони заявили мені, що я живу неправильно, що я сильно люблю свій дім, що все в ньому існуюче – це погано. Вони зайшли у світлу кімнату, в якій багато – багато рослин та тварин, почали стріляти по них. Вони побачили бабусю і зламали їй руку, промовляючи: «Смерть, Бандере!». Вони вбили дитину, проговорюючи, що викорінюють націоналізм. Вони взяли в полон мене, стверджуючи, що я маю здатися та підкоритися їхньому МИРУ. Вони руйнували все, знищували, кидали бомби, підпалювали, морили голодом. Вони пили, крали, знущалися зі всіх фізично, психологічно, емоційно. Вони обікрали мій дім і сказали, що я не маю права так жити. Вони не знали… Вони не знали, що відчуття гідності і свободи в моїй крові. Вони не знали, що мій дім – це моя фортеця. Вони не знали, що, зламавши руки, не перекриють мені кисень… І навіть якщо вони мене вб’ють, моя лють через повітря перекинеться до інших ,таких самих, як і я. Вона пронизує їх, пройде током по жилах, вона влучить у самісіньке серце, змінить ДНК. Україна – це не просто так! Україна – це свобода! Це пройдена крізь віки віра в незламність народу. Україна – це сила, яка спить, поки в її дім не приходить ворог. Ніколи, чуєте, ніколи не намагайтеся полонити цей народ! Ви покладете свої життя, але спіткнетесь, зламаєтесь, обпечетесь, помрете. Україна перемогла, вже перемогла! Ми викинемо орків з нашого дому, ми будемо віками оплакувати полеглих, ми знатимемо кожного героя, а ви – будете зрівняні з землею. Ви не знали одного… Раб ніколи не зможе побороти вільну людину. Раб ніколи не зможе жити у вільній країні. Україна – не країна рабів! Вам тут не місце!

 Лисий Денис, учень 10-ЛФ класу.

 

Наскільки реальною є загроза нападу білоруським військом?

Наскільки реальною є загроза нападу білоруським військом? Почнемо з доцільності таких дій для путінського режиму. Через  те, що саме з заходу України йде потік озброєння та припасів на фронт, удар по Волині був би досить болючим для ЗСУ. Але перешкодою маріонетки Путіна Лукашенка постає сам народ  Білорусі:  90% білорусів не підтримує війни, тобто такий напад спровокує масові протести і дезертирство. Врешті-решт силовики самі можуть повстати і повернути зброю проти влади. Також Білорусь може опинитись під ударом таких же нищівних санкцій, як і Росія. Тобто, нам не потрібно надто боятися наступу.

 Взагалі нам нічого не потрібно боятися, тому що ми – сильні.

Грицина Ярослав, учень 10-ЛФ класу.

 

 

Подорож Україною – місто Тернопіль

Тернопільщина унікальна та прекрасна. Цей найбагатший на замки регіон часто називають Українським Єрусалимом. І зовсім не тому, що в Тернополі був свій єврейський район на вулиці Танцорова, про який зараз не знають навіть більшість гідів-екскурсоводів. І називався він – Поділ. А тому, що в області збереглося стільки культурних і релігійних пам’яток ,що навіть важко перелічити.

У Тернополі дуже доброзичлива, тепла атмосфера. Мешканці міста добре пам’ятають звичаї своїх предків і завжди готові підтримувати їх .

Головна окраса міста, без сумніву, назавжди залишається  у пам’яті всіх, хто коли-небудь відвідав Тернопіль. Це – озеро, що в самому  центрі міста, – улюблене місце відпочинку кожного тернополянина.

Як і в кожному західноукраїнському місті, у Тернополі є свій замок. Вік його більш ніж поважний – початок спорудження датується 1540 роком. Збудований він був Яном Тарнавським для захисту від ворогів ,обнесений високим частоколом та ровом, з боків споруджені високі башти.

Тернопіль став центром проведення різноманітних культурно-мистецьких фестивалів, музичних конкурсів тощо. Драматичний та ляльковий театри, філармонія, низка арт-галерей, чудові парки та сквери – все, чим може здивувати рідний Тернопіль.

Місто Тернопіль уславилося своїм насиченим життям. І це традиція з глибоким корінням. Лише перелік видатних діячів культури та мистецтв, що народилися тут чи працювали , займає не одну сторінку.

Отже, Тернопіль – чудове місто, яке варто відвідати туристам , адже кожен зможе знайти тут щось цікаве та неймовірне для себе.

Білан Арсен, учень 10-ЛФ класу.

Дата: 1 квітня, 2022
Автор: Михайлишин Ніна Володимирівна
 
 

Три речі в житті найбільш цінні: здоров’я, доброчинність і любов

Випадкові фото

Історія школи

Тернопільська СШ №6 заснована в 1947 році. Спершу вона не мала власного приміщення, а тому функціонувала в корпусах СШ №1 (зараз тут Українська гімназія імені І. Франка) та політехнічного інституту (зараз ТНТУ ім І. Пулюя). У 1960 році школа одержала нове приміщення по вул. Леніна, 25 (зараз це вул. Руська, 6), в якому знаходиться і тепер. ...
Читати далі...

Міні Відеогалерея

Педагогічний колектив

Абрамик Любов Богданівна - вчитель англійської мови Кічук Марія Іванівна - вчитель математики Сеник Надія Михайлівна - вчитель української мови та літератури Флешар Олександра Богданівна - вчитель української мови та літератури Гайда Галина Володимирівна - вчитель біології Голда Оксана Василівна - керівник гуртка Лоджук Тарас Григорович - вчитель фізичної культури Ненич Олена Зіновіївна - вчитель початкових класів Вишневська Наталія Петрівна - вчитель початкових класів Лисобей Людмила Василівна - вчитель математики Марцинюк Олександра Степанівна - вчитель початкових класів Маланюк Борис Орестович - керівник драматичного гуртка Остапчук Ольга Миколаївна - вчитель математики Гриненко Наталія Володимирівна - практичний психолог Доскоч Галина Володимирівна - вчитель математики Антонюк Наталія Петрівна - вчитель англійської мови Анцібор Наталія Олексіївна - вчитель світової літератури Бабій Наталія Зіновіївна - вчитель початкових класів Белендюк Руслана Степанівна - вчитель музики Бичок Надія Йосипівна - вчитель початкових класів Буртник Тамара Іванівна - вчитель початкових класів Бутова Ольга Вікторівна - вчитель початкових класів Бутрин Ольга Богданівна - вчитль фізики Вишневська Лариса Петрівна - вчитель хімії Вишньовська Наталія Михайлівна - вчитель початкових класів Гандзола Михайло Васильович - керівник гуртка Горбач Наталія Дмитрівна - вчитель образотворчого мистецтва Горин Олег Петрович - вчитель фізичної культури Грицак Мар'яна Ярославівна - вчитель математики Грицина Мар'яна Степанівна - вчитель початкових класів Данилків Тетяна Ярославівна - соціальний педагог Дубчак Марина Віталіївна - вчитель англійської мови Ензельт Олександр Миколайович - вчитель фізики Заверуха Людмила Любомирівна - вчитель початкових класів Зозуляк Сергій Володимирович - вчитель історії Зотько Ольга Василівна - вчитель початкових класів Кіцак Оксана Романівна - вчитель біології Кавецька Марія Йосипівна - вчитель початкових класів Казакова Віра Миколаївна - вчитель української мови і літератури Катола Антоніна Іванівна - вчитель англійської мови Кашуба Наталія Богданівна - вчитель англійської мови Когут Марія Зіновіївна - вчитель географії Кольба Валентина Олексіївна - заступник директора з виховної роботи Кріль Любов Степанівна - вчитель початкових класів Куземко Наталія Дмитрівна - вчитель німецької мови Кулешко Віталій Іванович - вчитель математики Купецька Ольга Петрівна - вчитель англійської мови Сорока Ольга Петрівна - вчитель музики, етики, естетики Лень Марія Василівна - вчитель англійської мови Лихачинська Іванна Іванівна - вчитель історії Лоджук Надія Романівна - вчитель початкових класів Лотоцька Наталія Богданівна - вчитель української мови та літератури Лукашова Валентина Володимирівна - вчитель географії Матвіїв Іван Йосипович - вчитель історії Матвіїшин Світлана Сергіївна - керівник драматичного гуртка Мелимука Анна Олексіївна - вчитель християнської етики Михайлишин Ніна Володимирівна - вчитель української мови та літератури Моліцька Алла Леонідівна - вчитель хімії Мотрук Віра Іванівна - вчитель математики Недошитко Віктор Дмитрович - вчитель трудового навчання Олійник Діана Петрівна - вчитель англійської мови Остапчук Вадим Олександрович - вчитель креслення Пагут Віра Петрівна - учитель інформатики Паланиця Любов Григорівна - керівник військово-патріотичного гуртка, вчитель хімії Рачинська Галина Степанівна - вчитель української мови та літератури Роговська Ольга Яківна - вчитель фізичної культури Сагайдак Надія Стефанівна - вчитель англійської мови Синюк Людмила Йосипівна - вчитель ОБЖ Сиротюк Світлана Василівна - вчитель біології Соколова Ольга Михайлівна - вчитель інформатики Тарноруда Олег Петрович - вчитель історії Тимочко Надія Іванівна - вчитель початкових класів Тимчак Ірина Андріївна - педагог-організатор Ткачук Оксана Петрівна - вихователь ГПД Туровська Надія Романівна - бібліотекар Холодняк Наталія Василівна - вчитель світової літератури Хомич Галина Василівна - вчитель фізичної культури Чикалова Надія Максимівна - вчитель фізичної культури Яремчук Ганна Семенівна - вчитель трудового навчання
© ТНВК "Школа-Ліцей №6 ім. Н.Яремчука", 2013 - 2024
Всі права захищено.